Echipamente insamantare artificiala


Dispozitivul “STIMULUS”

 

Asigura stimularea corecta si consistenta a scroafei, stimularea metodica si corecta a tuturor scroafelor  insamantate, de la prima scroafa insamantata pana la ultima, toate sunt stimulate in acelasi mod, manopera de insamantare artificiala fiind efectuata de un numar redus de operatori.

             Date tehnice

 Miscarile stimulatorii ale seii “STIMULUS” sunt determinate de aerul comprimat. Dispozitivul “STIMULUS” este conectat  la un racord cu aer comprimat. Debitul si  frecventa admisiei aerului comprimat in cilindrii dispozitivului sunt coordonate de catre un sistem electronic alimentat de la o baterie de acumulatori reincarcabila la tensiunea de 220V. Incarcatorul bateriei de acumulatori se conecteaza la dispozitivul “STIMULUS” printr-o mufa plasata in partea posterioara a seii. De asemenea, saua “STIMULUS” se conecteaza la  conducta de aer comprimat printr-o mufa plasata deasupra dispozitivului.

             Dispozitivul “STIMULUS” reprezinta o noutate patentata la nivel mondial. 
Dispozitivul a fost inventat de doi fermieri danezi, crescatori de porci, Birkeland si Morten Clausen din Ribe; dispozitivul “STIMULUS” reprezinta un instrument care poate efectua automat, intr-un mod corect, stimularea scroafelor in timpul insamantarii acestora.
“STIMULUS” este un dispozitiv eficient care efectueaza stimularea scroafei in 2 etape - 2 programe. In timpul primului program „stimularea primara”  a scroafei, care poate fi setat de la 0 la 120 secunde, echipamentul aplica o presiune puternica la nivelul spatelui si lateral, in zona organelor genitale interne, urmat apoi de o presiune moderata in aceleasi zone.Al doilea program, care porneste automat dupa terminarea primului, incheie stimularea prin aplicarea unei presiuni moderate lateral, in zona organelor genitale interne.

Un lucrator poate, cu usurinta, utiliza 3 echipamente “STIMULUS” in acelasi timp; incepe prin plasarea primului echipament pe prima scroafa si activarea procesului de stimulare prin apasarea butonului on/off. Apoi, lucratorul aplica al doilea “STIMULUS” pe cea de-a doua scroafa si il porneste si plaseaza cel de-al 3-lea “STIMULUS” pe cea de-a treia scroafa.

Dupa finalizarea aplicarii celor trei echipamente, prima scroafa va fi gata pentru insamantare,  cateterul si flaconul cu sperma sunt fixate si  flaconul – tub sau capsula – poate fi asezat in clema de prindere de la capatul „antenei” echipamentului. Cand cea de-a treia scroafa a fost insamantata, primul “STIMULUS” poate fi mutat la scroafa nr 4, operatiunile succedandu-se pana la insamantarea tuturor scroafelor planificate. In acest mod, insamantarile pot fi efectuate de un singur lucrator si timpul economisit poate fi utilizat pentru alte operatiuni din ferma
.

Puteti viziona filmul de prezentare al echipamentului "Stimulus" accesand linkul de mai jos:
http://www.unitron.dk/info.aspx?t=5&ID=700986